Het Hogeland JO19 beloont zichzelf met derbywinst tegen Eenrum.

Opstelling SJO ’T Hogeland JO19-1: Daniel Dob – Simon Evenhuis – Julian Houtman – Lucas Bakker – Jildert Dotinga – Marnik Bolhuis – Sil Bijsterveld – Nathan V.D. Veen – Melvin Brandsma – Robin Hazekamp – Mathijs Winkel.

Op het zon overgoten sportpark in Baflo stond voor de JO19 afgelopen weekend de derby tegen Eenrum op het programma. de mannen togen vol zelfvertrouwen richting de RZB kantine, want het moest vandaag toch gewoon een keer gebeuren. Het goede spel van de laatste weken moest toch ook keer omgezet worden in 3 punten. En dit alles zal moeten gebeuren tegen de ploeg uit Eenrum. Aan de kant van de Hogelandsters ontbreekt Wessel Bijsterveld hij is nog niet helemaal terug van zijn blessure en moet deze week nog toekijken, ook Rick Raat is er niet bij hij is geveld door de buikgriep. Maar gelukkig is wederom Thimo Postema van de JO17 bereid om ons te helpen. Het Hogeland gaat er meteen vol voor, de ploeg kent een goede start in de eerste helft en neemt direct het initiatief. Het veldspel is goed en ook de eerste kansen dienen zich aan. Melvin die de rechtsback van Eenrum soms tureluurs draait, mag in de 12e minuut zijn geluk weer eens beproeven. Hij zet zelf de aanval op en mag met zijn versnelling opstomen aan de linkerkant, vervolgens omspeelt hij vrij gemakkelijk 2 tegenstanders en staat plots 1 op 1 met de doelman. Het schot wat volgt wordt knap gepakt door de doelman en het blijft 0-0. Het Hogeland blijft de regie houden en de tegenstander uit Eenrum komt eigenlijk nauwelijks in het verhaal voor. Zo volgt in de 18e minuut een schot van Marnik, deze mogelijkheid leidt uiteindelijk niet tot een goal want de bal gaat ruim naast de goal van de rood zwarten. Niet veel later probeert Melvin het weer een keer nu lijkt hij meer succes te hebben. De bal wordt met alle precisie richting de verre hoek geschoten, helaas is nu de paal een grote sta in de weg via de paal komt de bal terug in het speelveld, Nathan probeert de bal nog tegen de touwen te jagen maar zijn schot mist kracht. De mannen van Coach Werkman blijven zoeken naar de openingstreffer, wel wordt het spel iets onrustiger door de vele gemiste kansen sluipt er toch iet wat ongeduldigheid in de ploeg, hierdoor volgen vele lange ballen die niet altijd succesvol zijn. De ene keer die succesvol is lijkt ook direct de 1-0 op te leveren. De bal van achteruit afkomstig van Marnik komt uiteindelijk bij Nathan, hij komt in de 1 op 1 met de doelman en rond uitstekend af. Maar dan klinkt het fluitsignaal van de scheidsrechter, de grensrechter heeft de vlag omhoog en de goal wordt geannuleerd. In de eerste helft volgen vervolgens nog 3 grote kansen: na een corner van Melvin ziet Jildert zijn kopbal overgaan, een schot van Melvin wordt van de lijn geplukt door een verdediger en het schot van Sil gaat rakelings naast. Als de 43e minuut aanbreekt gebeurt er iets wat niemand voor mogelijk hield. De wet van Murphy doet zijn aantreden, Want Eenrum komt er uit met een lange bal en die valt binnen dankzij het vernietigende schot van de aanvallers van Eenrum. Op de bank vragen we ons hardop af hoe dit toch mogelijk is? De kansen zijn voor de rood gelen maar de Eenrummers hebben de voorsprong te pakken. na deze deceptie volgt niet veel later het rustsignaal, tijd voor Thee bij een 0-1 achterstand.
Als de 2e helft begint probeert het Hogeland de wedstrijd direct weer naar zich toe te trekken. Het gaat ons niet overkomen dat we hier thuis gaan verliezen. We zijn weer wat rustig aan de bal en proberen het spel weer goed verzorgt te spelen. Maar ook Eenrum weet dat er ruimte gaat komen en blijft loeren op de ruimte achter de laatste lijn van de Hogelandsters. Want in de 48e minuut komt de levensgrote kans voor Eenrum op 0-2 een harde bal naar voren lijkt een makkelijke prooi voor de altijd betrouwbare Julian Houtman, maar de bal gaat onder de voet door en de Rechtsbuiten van Eenrum kan vrij naar de goal. De weg is nog lang en dus had Houtman nog alle tijd voor een klein schietgebedje, de voetbalgoden gaven gehoor want de rechtsbuiten schiet op wonderbaarlijke wijze huizen hoog over. Na dit schrikmomentje komt dan eindelijk de 1-1. Het is onze aanvoerder Sil die met een afstandsschot de keeper verschalkt en de terechte 1-1 op het bord schiet. De Eenrummers schreeuwen nog even moord en brand want volgens de leiding van de Eenrummers was de bal tijdens de aanval over de zijlijn geweest. De uitstekend leidende scheidsrechter Jesper Weening kon gelukkig (net als alles en iedereen) zelf waarnemen dat dit niet het geval was. En dan lijkt de ban helemaal gebroken, want de 2-1 komt al 2 minuten later. Via een aanval over de linkerkant geeft Simon Evenhuis de bal op Sil, Sil mag nu de assist geven. Vanuit de voorzet komt de bal bij Jildert met een gevoelig tikje komt de voorsprong tot stand: 2-1. De mannen willen de voorsprong uitbouwen, zo snel mogelijk zorgen dat de marge vergroot word. Eigenlijk komen de rood gelen niet meer in de problemen Eenrum wordt zorgvuldig terug gedrukt en de 3-1 volgt dan ook snel. Marnik krijgt in de 62e minuut de bal aan de rechterkant, hij geeft werkelijk een heerlijke bal tussen de verdediging door die Mathijs Winkel bereikt, de vleugelspeler zit Sil helemaal vrij staan en zo mag Sil zijn 2e van de ochtend maken. een aanval uit het boekje die wordt beloont met een goal, mooier kan het bijna niet. Het Hogeland blijft bloed ruiken en gelooft in een monsterscore, de dreiging blijft voortdurend voor de goal van de ploeg uit Eenrum. Tocht komt er nog een kleine domper voor de thuisploeg. Julian Houtman moet er na een hard duel om de bal geblesseerd af en aangezien de wissels al op zijn moeten we door met 10 man. Als het Baflo’s kwartiertje aanbreekt komen de mannen er maar weer eens doorheen. Na goede aanval wordt Robin onderuit gehaald in de 16 meter, scheidsrechter Weening wijst naar de stip. Nathan zou dit varkentje wel even wassen en pakt de bal op en legt deze neer op de 11 meter. de penalty komt keihard tegen het net! Helaas was dit wel het vangnet en blijft het 3-1. De 4-1 komt toch nog op scorebord, Marnik mag eens een schotje lossen en dit doet hij niet zonder succes. Met een droge schuiver pakt hij zijn goaltje ook mee en is de overwinning eigenlijk wel binnen. Wordt het dan nog mooier? Jazeker het wordt nog mooier. Lucas Bakker mag zijn ijzersterke optreden nog bekronen met een goal. in de 90e minuut mag hij onder het mom van ‘’ik wil ook nog even een goaltje maken’’ mee naar voren. Marnik weet de bal goed voor te krijgen en bereikt Mathijs Winkel, Winkel frommelt wat met de bal en krijgt het speeltuig bij Lucas. Het feest is compleet, 5-1 voor de JO19! Zegt het voort! De handen kunnen in de lucht want de eerste driepunter is een feit. we kunnen tevreden terug kijken op een goed wedstrijd, zeker de 2e helft waarin alles samenviel. Volgende week neemt de JO19 het in de Drentse hoofdstad op tegen FC Assen.